VAXCO Vineyards Kft.

A projekt bemutatása

A VAXCO Vineyards Kft. projektjének megvalósítási helyszínéül szolgáló Mád a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék nagy múltú és rohamosan fejlődő települése, ami vonzó célpontot jelent a borászat és gasztronómia kedvelőinek. Ezen kívül fontos érv, hogy a szőlőtermesztéshez kitűnő, első osztályú hegyaljai talaj és éghajlat nagyban hozzájárul a minőségi bor előállításához.

Az utóbbi években kiemelkedően népszerűek lettek a csúcsminőségű, eredetvédett, kíméletes eljárásokkal, környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő eljárásokkal készített borok. Mindez elmondható a Tokaj-hegyaljai vidéken évszázados hagyománnyal rendelkező fehérborkészítésre is.

A cég profiljának szélesítése során döntött úgy, hogy villányi fióktelephelyei mellett mádi székhelyet is kialakít, ezzel áthelyezve Mádra a gazdálkodás súlypontját. Továbbá új borértékesítési rendszert kívánnak kidolgozni, mellyel megalapozzák azt a hosszú távú célt, hogy a vállalat fejlődése dinamikusan növekvő ütemű és folyamatos legyen, illetve Magyarország egyik meghatározó, magas minőséget képviselő borászatává váljon.

Az új borászati tevékenység a VAXCO tulajdonában lévő ingatlanon valósul meg. A borászati tevékenység során használt legfontosabb alapanyag a cég által 13 hektár területen termesztett saját borszőlő, melynek 2/3-ából száraz bor (furmint, muskotály, hárslevelű) készül, maradék 1/3-ából pedig kései szüretelésűként aszú és szamorodni készül. A magas minőségű szőlőtermés elengedhetetlen feltétele a szőlőtőkék szakszerű karbantartása, valamint a termelni kívánt bor esszenciális alapanyaga a vadélesztő.

A projekt további eredménye a munkahelyteremtés, ennek keretében 4 fő magas szaktudással rendelkező munkavállaló alkalmazása fog megtörténni.

A projekt céljai

A mádi telephelyen birtokborok, illetve dűlőválogatott minőségi borok fognak készülni.

  • Száraz borok: furmint, sárga muskotály, hárslevelű – 750 ml-es üvegpalackos kiszerelésben.
  • Édes borok: aszú, szamorodni – 500 ml-es üvegpalackos kiszerelésben.

A nagykereskedelmi, vendéglátóipari piacon működő szereplők mellett megnőtt a jelentősége a helyi palackos borok közvetlen értékesítésének is. A projekt eredményeként a termelésen kívül közvetlen fogyasztói értékesítés fog megvalósulni, melyet a cég a régió növekvő turizmusára alapoz. A VAXCO borait Magyarországon elsősorban minőségi borokat forgalmazó üzletek polcaira szánja, melynek érdekében új borértékesítési kapcsolatrendszer kialakítását tervezi. A külföldön történtő értékesítés nagy- és kiskereskedői partnerek segítségével valósulhat meg.

A VAXCO Vineyards Kft. jelen pályázattal a mai kor igényeinek megfelelő borászatot kíván létrehozni, az értékesítéséhez a potenciális vásárlókat elérve.

A támogatás

Projekt megnevezése: Mádi borászat kialakítása a VAXCO Vineyards Kft. által

Kedvezményezett: VAXCO Vineyards Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Felhívás címe: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása

Konstrukció száma: VP3-4.2.2-16

A projekt azonosítószáma: 1811575567

Támogatás összege: 142 260 814 Ft

A projekt elszámolható költsége: 284 521 635 Ft

A támogatás mértéke: 50%

Projekt időtartama (tervezett): 2017.06.01.-2019.05.31.

Közreműködő szervezet: A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság nevében közbenső szervezetként eljáró Magyar Államkincstár